LASIKOMPASSI

Helppo ruususeppele sulattamalla

Tarvikkeet ja materiaali

Lasiveitsi, tukeva viivotin, vedenkestävä tussi sekä uuni poltonohjauslaitteineen, uunilevyt, uunisuoja-ainetta (uunipesu)

Yhteensopivaa lasilevyä, neljä eri sävyä, esimerkiksi Artista tai Bullseye.

 

Lasin leikkaus:

Merkitse leikkuukohdat lasiin tussilla tai leikkaa työpiirroksen päällä. Paina viivotin napakasti paikoilleen, tue siihen lasiveitsi ja vedä yksi yhtenäinen veto. Lasin pintaan syntyy ohut naarmu, jota pitkin lasilevy katkeaa kun sitä taivutetaan vastakkaiselta puolelta, esimerkiksi päydän reunaa vasten. Varsinkin pieniä paloja on helpointa taivuttaa pihdeillä. Silmäsuojia kannattaa käyttää.

 

Tyƶpiirrokset pdf-tiedostoina

Ladattavat pdf-tiedostot

Osien valmistus:

Leikkaa lasilevyistä valmistettavien palojen levyisiä suikaleita. Leikkaa kolmikulmaiset osat viistosti. Pilko muut palat ensin oikean pituisiksi suorakulmioiksi, joista sitten leikkaat kulmat pois piirroksen mukaisiksi paloiksi. Epätasaisiksi jääneet reunat voi tarvittaessa siistiä lasin hiomalaitteella, varovasti hienolla viilalla tai vesihiomapaperilla.

Pese lasipalat huolellisesti liasta, myös sormenjäljistä.

Sivele tasaiselle uunilevylle veden ja uunipesun seosta parina ohuena, ristikkäisinä kerroksena. Kuivaa levy täysin kuivaksi (esim. uunissa 100°C / 15–30 min).

Työn alla voi olla myös muu erotusaine, esimerkiksi poltonkestävä erotuspaperi.

Ruusukranssi_kokoaminen_p.png

Kuvio toistuu kuudesti.

Kokoa palat suoraan uunilevylle tai työpiirroksen päällä. Isoimmat palat alle, pienet niiden päälle. Kiinnitä ne pienellä palalla mehiläisvahaa tai liimalla (esim. lasitusliikkeet). Lasien on oltava riittävästi päällekkäin, jotta ne sulavat hyvin yhteen. Kun kuvio on koottu, vedä työpiirros varovaisesti alta pois.

ruusukranssi-ladonta-uunilevylle.jpg

 

Poltto:

Eri lasit poltetaan hieman eri lämpötiloissa, samoin uunit poikkeavat toisistaan. Siksi tarkkaa kaikissa olosuhteissa toimivaa poltto-ohjetta ei ole. Hankkiessasi lasia kerro millaista työtä teet. Ammattitaitoiset myyjät osaavat antaa oikeat ohjeet lasillesi ja uunillesi. Yksityiskohtaisia ohjeita löytyy myös kirjoista, esimerkiksi Bullseyen lasille: Lundström–Schwoerer: Kiln firing glass – Glass fusing book one. Vitreous Publications, Camp Colton 1994 (2. painos).

HUOM v. 2022:
kannattaa etsiä uudempia ohjeita, ne ovat muuttuneet jonkin verran!
Bullseye 
bullseyeglass.com
System 96 / Oceanside glass mm. oceansidecompatible.com

Tee ensin koepoltto: laita pari lasipalaa ristikkäin uunilevylle ja polta ohjeen mukaan. Mikäli palat ovat sulaneet liikaa (pinta tuhruinen tai muoto muuttunut liikaa) tai liian vähän, laske tai nosta seuraavan polton huippulämpötilaa. Testaa myös uusi lämpötila.

Muista: kaikkein tärkeintä on oikea jäähdytys. Jäähdytä mieluummin liian hitaasti kuin nopeasti, lasi ei kärsi hitaasta jäähdytyksestä. On hyvä tarkistaa jännitykset valmiista työstä tekemällä polarisaatiotesti.

Mallityön poltto:

Malli on valmistettu Desagin Artista-lasista ja poltettu kevyttiilisessä keramiikkauunissa.

Lämpötilaa on nostettu ensin 130°C/h 500°C:seen, sitten 200°C/h 710°C:seen, jossa haudutus 10 minuuttia. Uunin on annettu jäähtyä vapaasti 510°C:seen, jossa haudutus 20 minuuttia. Vapaa jäähdytys 460°C:seen, jossa uusi haudutus 20 minuuttia.

HUOM ylläoleva ohje on sopiva kyseiselle lasille ja uunille.
Sekä huippulämpötila, että sopiva jäähdytys on syytä testata käytettävälle lasille ja uunille sopivaksi.

Lasikranssissa on sekä ohuita teräviä kärkiä että paksumpia kohtia, joiden välille syntyy helposti lämpötilaeroja. Tämän vuoksi työ vaatii tavallista, yhtenäistä lasityötä hitaamman jäähdytyksen.

Anna työn jäähtyä – uunin kantta avaamatta – lähelle huoneenlämpötilaa.

Viimeistely:

Hio reunoihin mahdollisesti syntyneet terävät lasipiikit pois vedellä ja hienolla vesihiomapaperilla (esim 220). Pese hionnan sekä uunipesun jäänteet vedellä. Ripusta työ kestävän langan varaan.

Ruusukranssi ikkunassa.jpg

Julkaistu Taito-lehdessä 5/1998. Teksti, kuvat, malli ja toteutus: Päivi Kekäläinen