Lasikompassi julki!

23.3.2023
Tie oli pitkä ja välillä mutkikas, mutta nyt on Lasikompassi-sivusto julki! Ohjeita, malleja & tietoa lasista ja lasin uunitekniikoista.

En osannut kuvitella mihin tieni johtaa, kun osallistuin ensimmäisille lasikursseilleni silloisessa Taideteollisessa korkeakoulussa. Kokemus lasinpuhalluksen tanssillisuudesta ja kuuman lasin hehkusta oli kohtalokas. Lasin tekeminen on siitä lähtien kulkenut mukanani. Milloin pienemmässä, milloin suuremmassa roolissa.

 

1988-slumpatut-kastemaljat-näyttelyssä.jpg

Ikkunalasista taivutettuja kastemaljoja 1988.

Uunitekniikoihin päädyin lasiuunin rikoontumisen vuoksi. Ystävän esikoiselle piti saada kastemalja, eikä sitä voinutkaan puhaltaa. Onneksi olin jostain kuullut, että lasilevyä voi taivuttaa uunissa.

Tutustuin ja ihastuin pian myös pâte de verre -menetelmään. Tein siitä myös lopputyöni, jonka kirjallisen osuuden pohjalta syntyi julkaisu Pâte de verre – esineitä lasimurskasta, 1992.

Kirjan sisällöt ovat osin vanhentuneet. Lasin uunitekniikoiden ala on kehittynyt ja tietämys työtavoista ja materiaaleista kasvanut. Vuosien varrella olen suunnitellut kirjan päivittämistä, uuden laajennetun kirjan tekemistä, useiden erillisten julkaisujen tekemistä...
Ei tullut kirjaa. Tuli verkkosivusto.

Keväällä 2022 sain valmiiksi lasisanaston, jonka julkaisin yksisivuisena Lasikompassissa. Lasialan sanastoa on syntynyt eri aikoina, eri paikoissa ja hyvin erilaisista lähtökohdista. Varsinkin perinteisen lasialan ulkopuolelta tulleilla ei aina ole tietoa jo käytössä olevista termeistä, ja houkutus uusien keksimiseen on suuri. Se voi johtaa sekaannuksiin. (Esimerkki käännöskukkasesta on välilevy – sekä lasi- että keramiikkauuneissa on kuitenkin perinteisesti käytetty uunilevyjä tai hyllyjä). Lasikompassin sanasto ei tarkoita sitä, etteikö parempia termejä saisi ja voisi kehittää tai käyttää!

Laajemman julkaisun aikaan keväällä 2023 Lasikompassin runko ja perussisällöt ovat suurelta osin valmiit. Puuttuvat tekstit lisätään mahdollisimman pian.

Kokonaisuuden mielekäs järjestely on ollut visaista. Voi olla, että nurkkia vielä kohennellaan, kunhan kokonaisuus pääsee kunnon testiin. Samalla voi tulla muutoksia sivuston ulkoasuun ja mm. navigointiin. Verkkosivujen hyvä puoli painettuihin julkaisuihin verrattuna onkin joustavuus: on mahdollisuus korjata ja täydentää.

Lasikompassilla on Pinterest-tili, johon tulee inspiraatiotauluja lasin uunitekniikoilla toteutetuista töistä. Muitakin some-tilejä on rekisteröity, mutta ainakin alkuvaiheissa ne jäävät taka-alalle. Raivaan aikaa ja kerään energiaa muuhun – kuten vaikkapa lasintekemiseen!

 

Kiitokset

Kiitos niille lukuisille kollegoille, ystäville ja tuttaville, jotka ovat kommentteineen edesauttaneet sivuston kehitystä ja valmistumista.