Tasolasin yhteensulatus
Yhteensulatus jaotellaan usein sulatuslämpötilan ja sulamistuloksen mukaan täyssulatukseen (full fuse) ja kohosulatukseen (tack fuse). Myös muita nimityksiä käytetään sekä englanniksi, että suomeksi. Yhteensulatuksessa käytetyt lämpötilat ulottuvat noin 700°C:sta yli 800°C:seen.
Yhteensulatuksesta on hyvin paljon erilaisia variaatioita.
Täyssulatuksessa lasit sulautuvat uudeksi yhtenäiseksi levyksi. Työn paksuus on 6 mm tai enemmän.
MALLIOHJE: Harmaa raitalautanen
Kohosulatuksessa lasit sulatetaan yhteen, mutta ne eivät kokonaan sulaudu samaan tasoon, vaan osa laseista jää koholle. Monissa kohosulatustöissä pohjana on 3 mm lasilevy, jonka päälle tehdään kuvioita levypaloilla tai lasimurskalla. Kokonaispaksuus on usein lähempänä kolmea kuin kuutta millimetriä.
MALLIOHJE: Ruususeppele
Tartuntasulatus-nimitystä käytetään toisinaan kohosulatuksesta tai tarkoittamassa vielä matalamman lämpötilan polttoa, jossa lasi juuri ja juuri tarttuu yhteen.
Yhteensulatuksen variaatioita
Yhteensulatuksesta on runsaasti variaatioita.
Kampauksessa värillisiä laseja sulatetaan korkeaan lämpötilaan ja lasin pintaan vedetään kuvioita metallipiikillä. Värit muodostavat sulkamaisia kuvioita.
Kudos (weave) työssä lasisuikaleet lämpötaivutetaan ensin matalaksi aaltomuodoksi. Jäähdytyksen jälkeen suikaleet pujotellaan kudokseksi ja sulatetaan yhteen.
MALLIOHJE: Kudottu lasi
Reliefikuvioinnissa (kiln carving – kohokuviointi, syväkuviointi, reliefisulatus) lasin alla on matala kuviointi, joka toistuu negatiivisena lasiin. Kuvio on lasin paksuutta matalampi – yläpinta jää sileäksi. Kuviot tehdään esimerkiksi keraamikuitupaperista tai -huovasta tai vaikkapa pienen vesimäärän kanssa sekoitetusta, paksusta uunipesusta.
Lasin laminoinnin tunnetuin käyttökohde on turvalasin valmistus. Mikäli turvalasi, esimerkiksi auton tuulilasi, rikkoontuu, lasilevyjen väliin laitettu muovinen laminointikalvo pitää palaset yhdessä.
Uunitekniikoissa laminoinnilla, väliinsulatuksella, tarkoitetaan muusta materiaalista valmistettujen koristeiden tai kuvien sulattamista, sinetöintiä, lasilevyjen väliin. Laminointi sopii erityisesti materiaaleille, jotka eivät lasin pinnalle laitettuna sulaisi siihen kiinni. Usein käytetään esimerkiksi ohutta metallilankaa tai keraamikuitupapereista tai ohuesta metallifoliosta leikattuja kuvioita. Jopa orgaanisia materiaaleja voi jossain määrin käyttää. Rajoituksia materiaalien käytölle asettaa mm. yhteensopivuus ja kaasuuntuminen. Jälkimmäinen voi aiheuttaa lasikuplien lisäksi turvallisuusriskejä. Metallin, kivien ja vaikkapa keramiikan palojen käytölle