Ohutseinäinen pâte de verre
Ohutseinäisessä pâte de verressä kipsiseosmuotin pinnalle lisätään vain muutaman millimetrin paksuinen lasimurskakerros. Lopputulos on ohut lasityö, jonka muottia vasten ollut pinta on himmeä, ja toinen puoli kiiltävä.
Poltossa lasipalaset sulautuvat yhteen. Niiden väleihin muodostuu pieniä ilmakuplia, ja läpinäkyvä lasi muuttuu raekoon mukaan enemmän tai vähemmän läpikuultavaksi. Polton jälkeen muotti on hyvin hauras, ja se on helppo rikkoa herkän lasin ympäriltä. Muotti on siis kertakäyttöinen.
Lasia lisättäessä murska pysyy paikoillaan lasin ja muotin kosteuden ansiosta. Muotin kuivuessa kevyt liimaus estää murskaa karisemasta. Poltossa lasi pysyy paikoillaan mikäli muottiseinämän korkeus ja kaltevuus, lasimurskan koko ja kokojakauma sekä lämpötila ovat sopivia ja sopivassa suhteessa toisiinsa. Loivalla pinnalla karkeampikin lasi pysyy paikoillaan, korkeammat ja pystymmät pinnat puolestaan onnistuvat paremmin hienommalla lasimurskalla.
Materiaalit
Malline
Helposti muovailtava ja sileä savi käy erinomaisesti malleihin. Mikäli muoto on päästävä, mallin voi valmistaa jäykemmästäkin materiaalista, vaikkapa plastoliinista, tai voi käyttää valmiita esineitä. Puoliksi leikatut hedelmät ja kasvikset ovat myös hyviä malleja. Esimerkkityön valkoinen malline on tehty itse silikonista.
Muotti
- Kipsi, kuvanveistossa käytetty, ”tavallinen”, kipsi tai mallikipsi.
- Molokiittijauhe 200 Mesh / 0–0,075 mm (tai kvartsi)
Lasi
Pâte de verressä käytettävän lasin karkeutta ei ole määritelty. Lähtökohtana voisi pitää 0,2– 1 mm:n murskaa. Pölymäisen hienon lasin kanssa työskentely voi olla hankalaa.
Mallien lasi on Bullseye Glassin valmista sulatuslasimurskaa 0001-Fine (0,2–1,2 mm). Vihreässä ”romahdusesimerkissä” murskaa on käytetty sellaisenaan. Valkoisen työn kirkaasta lasimurskasta seulottiin karkein osa pois. Joukkoon lisättiin kirkasta puuteria, 0008 Powder, jotta lasi saadaan pysymään paremmin jyrkällä seinämällä.
Lisäksi työvälineitä saven ja lasin käsittelyyn sekä muotin valmistukseen.
Malline
Lasimurska ei pysy paikoillaan liian pystysuoralla pinnalla, joten työn seinämän on oltava kalteva. Sopiva kaltevuus riippuu mm. käytetyn lasin karkeudesta, lasimurskakerroksen paksuudesta, työn koosta ja seinämän korkeudesta. Alareunaan jätetään 1–2 cm työvara, johon lasia ei laiteta.
Jäykästä materiaalista valmistettujen mallien on oltava täysin päästäviä, jotta ne saa poistettua ilman, että muotti rikkoontuu. Savimallin yksityiskohdista osa voi olla ei-päästäviäkin, koska saven saa poistettua muotin koloista.
Mallineen pinnan voi kuvioida. Pienet yksityiskohdat voidaan täyttää lasilla. Suuria sisään- tai ulospäin suuntautuvia muotoja ei voi tehdä.
Muotin valmistus
Valukehys asetetaan noin 1,5–3 cm etäisyydelle mallista. Pinnat joihin kipsiseos voi tarttua, käsitellään ohuelti erotusaineella.
Ohutseinäisen pâte de verren muotin on oltava pehmeä. Siksi siihen käytetään 1 osa kipsiä ja 2 osaa molokiittia. Ne sekoitetaan keskenään esimerkiksi muovipussissa ja lisätään veteen: 1 osa vettä ja noin 1,4 osaa kipsi-molokiittiseosta.
Esimerkki, mikäli muotin tilavuudeksi on arvioitu yksi litra:
- Sekoitusastiaan mitataan litra vettä
- Veteen ripotellaan tasaisesti 1,4 litraa kipsin ja molokiitin 1:2-sekoitusta.
- Annetaan imeytyä rauhassa minuutin, parin ajan.
- Sekoitetaan kunnolla, mutta varotaan ilmakuplien syntymistä.
- Odotetaan välillä tasaiseksi sekoittaen, kunnes seos on kermamaisen paksua.
Muottiseosta laitetaan ensin ohuelti mallin pinnalle kaikkiin yksityiskohtiin. Sitten seosta kaadetaan valukehykseen kunnes mallineen päällä on riittävästi muottiseosta muotin pohjaa varten. Pienessä muotissa noin 10–15 mm korkeimpien yksityiskohtien yli voi riittää.
Annetaan kovettua vähintään tunnin ajan. Tämä kipsiseos on erityisen heikkoa ja haurasta, joten muottia on käsiteltävä varoen.
Lue tarkemmin: Kipsiseosmuotin valaminen
Malline poistetaan. Savimallin jäämät puhdistetaan varovaisesti muotista. Pienet savihiukkaset saa hyvin pois savipalalla painelemalla.
Muotin seinämät ohennetaan tasavahvuisiksi muotin koosta ja muodosta riippuen. Pienehköissä töissä sopiva paksuus on noin 2–3 cm. Tasavahvuus pienentää muotin halkeamisriskiä.
Lopuksi irtonainen muottiaines sekä loppusavi voidaan huuhdella varovaisesti pois, mielellään astiassa veden alla. Apuna voi käyttää pehmeää sivellintä, mutta hankaaminen pilaa hyvin helposti pehmeän muotin pinnan.
Lasin lisäämisen voi aloittaa välittömästi muotin puhdistuksen jälkeen.
Lasin lisääminen
Poltto
Mikäli muotin pohja on epätasainen tai muotti on yhtään kostea, sen alle on hyvä laittaa hieman karkeaa shamottia. Se tukee epätasaista pohjaa ja auttaa kosteuden poistumista. Mallityön poltto-ohjelma löytyy jutun lopusta.
Polton jälkeen muotti puretaan varovaisesti ja vähän kerrallaan esineen ympäriltä pois (esim terävällä veitsellä). Pölyämisen estämiseksi muotin voi kostuttaa kevyesti suihkupullolla. Lopuksi lasiesine pestään ja mahdollisesti harjataan (hammasharja) kevyesti puhtaaksi.
Valkeassa työssä käytettiin hienojakoisempaa murskaa, ja se pysyikin paikallaan huolimatta seinämän jyrkkyydestä. Valo hajoaa kulkiessaan työn seinämän läpi. Sen vuoksi kirkkaasta lasista tehty työ vaikuttaa valkoiselta. Sen sijaan täplät ovat hienojakoisen (powder) valkoisen ja kirkkaan lasin sekoitusta.
Mallityössä käytetty poltto-ohjelma
Sekä muotin, että uunikaluston kannalta on parasta, että muotti on täysin kuiva ennen polttoa.
Vaihe | nopeus °C/h | lämpötila °C | pito |
1 | 90 | 200 | * |
2 | 120 | 580 | – |
3 | 180 | 720 | 20 min |
4 | vapaa lasku** | (21) |
* Uuni raollaan, jotta mahdollinen höyry poistuu. Muotti ilmakuivunut ennen polttoa, mutta kosteutta voi tulla senkin jälkeen.
** Lämpötilan lasku vapaasti, uuni suljettuna.
Lasikompassin malleista ja poltto-ohjeista
- Lasikompassin poltto-ohjeet ovat vain lähtökohta niiden mukaan tehdylle työlle. Valitun menetelmän, lasimateriaalin ja työn mittojen lisäksi lopputulokseen vaikuttavat myös muunmuassa muotti, uunilevyn materiaali sekä uuni.
- Ennen varsinaisen työn polttoa onkin hyvä testata sekä sopiva työlämpötila että jäähdytyksen riittävyys.
- Poltoissa ei myöskään ole yhtä totuutta. Usein sama tulos saavutetaan säätämällä oikeassa suhteessa kuumennusvauhtia, huippulämpötilaa ja pitoaikaa. Jopa jäähdytys voidaan tehdä eri lämpötiloissa ja pituisena.
- Lasikompassin mallit ja työohjeet ovat eri ajoilta, ja niissä on käytetty kulloinkin hyvänä pidettyjä poltto-ohjeita.
- Työn kuumennus ja erityisesti jäähdytys arvioidaan aina lasin paksuimman kohdan mukaan. Mikäli lasin paksuus vaihtelee voimakkaasti, pidennä jäähdytystä.
- Työohjeiden poltot onkin hyvä nähdä lähtökohtana, jota säädetään omien olosuhteiden ja tarpeiden mukaan.
- Vastuu poltosta on aina tekijän.
Suosittelemme koepalojen tekoa, testipolttoa ja jännitysten tarkistamista koepaloista ennen varsinaisen työn polttoa.
Jäähdytyksen arvioinnissa on suositeltavaa käyttää lasinvalmistajan ohjeita silloin, kun niitä on saatavana, mm
- Bullseye Glass (Index of Articles)
- Oceanside Compatible™ Firing Schedules