Puristetut helmet
Ensimmäiset maininnat helmien puristuksesta eli prässäämisestä ovat 1700-luvun puolivälistä, jolloin puristamalla tehtiin jalokivijäljennöksiä.
Vanhin muottityyppi ovat pihdit, joiden kärjissä on muottipuoliskot. Ne muovaavat helmen kummankin puolen. Pihdeissä on myös neula, joka painaa helmeen reiän. Kuumaa lasia laitetaan pihteihin, puristetaan ja näin saatu helmi siirretään jäähtymään. Muottipihdeillä voi puristaa kerralla myös useita toisissaan kiinni olevia helmiä. Jäähtyneet helmet irrotetaan ja niiden välinen kannas ja muu ylimääräinen lasi poistetaan.
Koneellisesti puristushelmiä valmistetaan sekä manuaalisilla, että automaattisilla laitteilla. Kuumaa lasia, esimerkiksi kuumennettuja lasipuikkoja syötetään puristuskoneeseen. Sen metalliset muottiosat puristavat lasin helmiksi. Metallipiikki painaa kuumaan, pehmeään helmeen reiän. Reiän koko määräytyy piikin paksuuden mukaan. Muottisaumojen jälki ja mahdollinen purse poistetaan. Kuvioiduista puikoista saadaan monivärisiä, esimerkiksi raidallisia helmiä. Puristetut muodot vaihtelevat pyöreistä vaikkapa perhosen muotoisiin. Usein helmet jälkikäsitellään hiomalla ja kiillottamalla. Injektiopuristus muottiin puoli- tai täysautomaattikoneilla on tehokkainta helmituotantoa.