Vedetyt lasipuikot
Jo tuhansia vuosia sitten keksittiin, että kuumasta ja pehmeästä lasista on helppo vetää lasipuikkoa tai jopa ohutta lasilankaa. Puikot voivat olla yksivärisiä tai monivärisiä, yksinkertaisesti tai monimutkaisesti kuvioituja, umpinaisia tai onttoja. Vedettyjä puikkoja käytetään materiaalina muun muassa lampputyössä sekä lasihelmien puristuksessa. Lasiputkien ja -puikkojen paloista valmistetaan eri tavoin helmiä. Kuvioitujen puikkojen ohuita paloja käytetään helmien koristeluun. On edelleen yleistä, että lasipuikot vedetään siihen erikoistuneissa lasihyteissä tai -tehtaissa ja myydään muualle jatkojalostettavaksi helmiksi.
Filigraanipuikkojen pinnalla tai sisällä kulkee pitkittäisiä ohuita, usein kiertäviä värilasiraitoja. Mosaiikki-, millefiori- ja murrinepuikkojen poikkileikkaukseen muodostuu kuvio.
Jo egyptiläiset valmistivat aikoinaan mosaiikkiesineitä lasipaloja sulattamalla. Mosaiikkityö saatettiin sommitella yksivärisistä lasipaloista, mutta usein se tehtiin kuvioiduista puikoista. Alkuun yksinkertaiset kierre-, vinoneliö- ja tähtikuviot kehittyivät hienostuneiksi hyönteisiksi, kasvoiksi ja kasveiksi. Mosaiikkilasia ei pidä sekoittaa lasimosaiikkiin, jossa lasipalasommitelmia kiinnitetään taustaan laastilla tai liimalla.
Millefiori, tuhat kukkaa, nimitys on peräisin 1800-luvun puolivälistä, jolloin menetelmä koki uuden tulemisen hieman uudessa muodossa. Millefiorissa puikon viipaleet poimitaan lasisen aihion, esimerkiksi kierretyn helmen pintaan. Alunperin nimellä viitattiin palojen muodostamiin, usein kukan tai tähden muotoisiin kuvioihin lasiesineen pinnassa.
Venetsiassa on näitä puikkoja 1900-luvun alusta alkaen kutsuttu murrineiksi (murrine). Niistä leikattu pala on murrina.
Nimitykset ja niiden merkitys ovat vaihdelleet eri aikoina ja ovat usein epäselviä.