Jauhehelmet
Egyptiläiset valmistivat mm. koristeita ja helmiä jo 1800 eKr. sulattamalla lasimurskaa savimuotteihin. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa jauhehelmiä on joidenkin arvioiden mukaan tehty jo 1200-luvulla. Jauhehelmiä on valmistettu myös mm. Pohjois-Amerikassa, Indonesiassa ja Kiinassa.
Raaka-aine afrikkalaisiin jauhehelmiin saatiin aikaisemmin tuontihelmistä. Ne jauhettiin ja sulatettiin uusiksi, paikallisen maun mukaisiksi helmiksi. Nykyisin käytetään kierrätyslasia, esimerkiksi pulloja ja ikkunalasia.
Mauritanian Kiffassa lasijauhe sekoitetaan sideaineen, esimerkiksi syljen tai hunajan, kanssa muovailtavaksi massaksi. Reikä painetaan puupuikolla tai helmen sisälle jätetään puutikku, joka palaessaan jättää jäljelle reiän. Helmiaihio koristellaan sideaineen ja lasijauheen sekoituksella. Helmet sulatetaan avotulella keramiikka- tai metalliastiassa, toisinaan jopa sardiinitölkissä.
Ghanassa helmet sulatetaan savimuotteihin. Savilevyyn tehdään helmen muotoisia koloja. Perinteiset helmet ovat lieriöitä tai kaksoiskartioita. Helmien halkaisija voi olla jopa useita senttejä. Kuivatun ja poltetun muotin pinnalle laitetaan erotusaineeksi kaoliinisavivelliä.
Lasi jauhetaan ja siivilöidään. Jauheesta tulee läpinäkymättömiä helmiä, lasimurskasta tehdyt ovat kuultavia. Väriä saadaan värilasista ja keramiikkavärijauheista.
Perinteiset koristekuviot saadaan aikaan lasijauheen asettelulla. Kerroksittain laseja laittamalla saadaan raidallisia helmiä. Aalto-, täplä- ja muut kuviot asettelellaan taitavasti muottiin. Työvälineenä oli aikaisemmin kotilo, nykyisin peltitölkistä leikattu kouru. Yksiväristen, jo sulatettujen helmien koristelu maalatuilla kuvioilla on uusi, paikallisten ja mm. japanilaisten asiakkaiden suosima tapa. Koristelu kiinnitetään helmeen uudessa poltossa.
Lasin keskelle laitetaan maniokin lehtiruoto. Kun se hiiltyy poltossa, helmeen syntyy reikä. Reikä voidaan myös painaa sulaan lasiin metallipiikillä. Adjagba-helmien pystysuorat viivakuviot kiertyvät aaltoileviksi kun lasimassaa pyöräytetään kesken sulatuksen.
Muotit ja helmet poltetaan kupumaisissa savi-uuneissa. Oikea lämpötila ja lasin sulamisaste päätellään muotin hehkusta. Jäähtyneet helmet puhdistetaan ja viimeistellään hiekalla ja vedellä hiomalla.
Pâte de verre -helmet ovat jauhehelmien moderneja ja harvinaisia versioita. Ne sulatetaan usein kipsiseosmuoteissa, joilla voi valmistaa monimutkaisiakin muotoja.