Kipsiseosmuotin valmistus

Ohje yleisen ja yksinkertaisen kipsiseosmuotin valmistukseen.
 

Muotin valaminen ja valukehys

Mallineen ympärille tehdään valukehys, ”kaukalo”, joka pitää valettavan muottiseoksen paikallaan kunnes se on jähmettynyt. 

Mikäli muotti rakennetaan levittämällä muottimassa suoraan mallineen päälle, valukehystä ei tarvita.

 

Läpileikkaus muoteista ja sen varoista.

1. Mallin ja kehyksen väliin jätetään väli muotin seinämää varten. Sopiva paksuus riippuu muotin muodosta ja koosta, yleensä se on noin 1,5–3 cm. Isoissa töissä seinämä voi olla paksumpikin, pienissä puolestaan ohuempi.

2. Muotin pohjasta tehdään noin seinämän paksuinen. Valukehyksen on oltava vähintään yhtä korkea kuin valettava muotti.

 

Matalille töille valukehyksen rakentaa helposti savesta, kun taas korkeammissa käytetään yhteen kiinnitettäviä levyjä tai jopa valmiita astioita. Valukehyksen ja alustan on oltava vettä imemätön ja tukeva. Alareuna on kiinnitettävä tiiviisti, jotta painava ja löysä muottiseos ei pääse purkautumaan ulos ennen jähmettymistä.

 

No images were found.

 

 

Muotin tilavuuden arviointi ja muottiseoksen määrä

Muotin tilavuus on helppo laskea, jos muotti on esimerkiksi kuutio, ja myös mallineen tilavuus voidaan laskea tai arvioida.  Usein laskeminen on monimutkaista. Yksinkertainen, joskin hieman harjoittelua vaativa tapa on arvioida tilavuus silmämääräisesti seuraavasti:

  • Valitaan astia mittayksiköksi, esimerkiksi mitta-astia tai jugurttipurkki.
  • Arvioidaan kuinka monta mitta-astiallista täyttäisi muotin tilan – eli muottikehyksen ja mallin välin sekä mallin päälle tulevan pohjan.
  • Käytetään samankokoista mitta-astiaa sekä veden että muottiainesten mittaamisessa. Huom! Kuiva-aineet mitataan kuivalla astialla!

Yleensä halutaan varmistaa, että muottiseosta on riittävästi, ja mieluummin hieman liikaa kuin liian vähän. Tämän vuoksi tilavuusarvio muutetaan veden määräksi.  Esimerkiksi, jos muotin arvioitu tilavuus on yksi litra, laitetaan litra vettä sekoitusastiaan. Kun muottiainekset lisätään, muottiseosta saadaan hieman yli litra.

 

Kipsiseokset

Kipsi ja muut muotin kuiva-aineet sekoitetaan ensin keskenään. Suljetussa muovipussissa sekoittaminen on helppoa ja suhteellisen pölytöntä, ja käyttämätön seos säilyy kosteudelta suojassa.

Veden ja kuiva-aineen suhde riippuu kipsistä sekä tavoiteltavista muotin ominaisuuksista. Kun vettä on vähän, muotista tulee tiivis ja kova. Vettä lisäämällä muotin huokoisuus ja pehmeys kasvaa. Usein sopiva suhde on 1,3–1,5 osaa kuiva-ainetta yhteen osaan vettä.

 

Yksinkertainen 1 kipsi + 1 molokiitti

1+1-muotti sopii parhaiten pienestä keskikokoisiin muotteihin. Lasikuituhake tai metalliverkko tuo tarvittaessa lujuutta muottiin. Osan molokiitista tai kvartsista voi korvata esimerkiksi kertaalleen poltetulla kipsiseosmuottimurskalla tai kaoliinilla.

Kipsiseosmuotti 1+1

Muottiin käytetään puolet kipsiä ja puolet molokiittia (tai kvartsia), eli

  • 1 osa kipsiä
  • 1 osa molokiittia

Kuiva-aineseos ja vesi sekoitetaan suhteessa

  • 1 osa vettä
  • 1,5 osaa kuiva-ainetta (suhdetta muutetaan tarpeen mukaan)

 

 

Pehmeä 1 kipsi + 2 molokiitti

Pehmeä muottiseos sopii ohutseinäiseen pâte de verre -työhön, jossa pehmeys ja hyvä vedenläpäisevyys on oleellista.  Lasikuituhakkeen lisääminen lisää muotin kestävyyttä, mutta ei tee siitä kovaa.

Kipsiseosmuotti 1+2

  • 1 osa kipsiä (ei kovaa kipsiä)
  • 2 osa molokiittia

Kuiva-aineseos ja vesi sekoitetaan suhteessa

  • 1 osaa vettä
  • 1,3–1,4 osaa kuiva-ainetta  (suhdetta muutetaan tarpeen mukaan)

 

Mittaamalla ainekset painon mukaan saadaan tarkempi ja toistettavampi tulos, mutta tilavuusmitta (litramitalla tai vaikkapa jugurttipurkillisina mitattu) toimii usein käytännössä riittävän hyvin.

 

Kipsiseoksen lisääminen veteen

Kipsi-molokiittijauhe ripotellaan tasaisesti veteen. HUOM, mitattu määrä! Mikäli kipsi-molokiittiseosta lisättäisiin samanlainen saareke, kuin kipsiä tehdessä, niitä tulisi liikaa suhteessa veteen.

Annetaan imeytyä rauhassa minuutin, parin ajan. Sen jälkeen sekoitetaan kunnolla, mutta varotaan ilmakuplien syntymistä.

Odotetaan välillä tasaiseksi sekoittaen, kunnes seos on kermamaisen paksua. Muottivelli voi tuntua alussa laihalta tavalliseen kipsiin verrattuna.

 

Muotin valu

Kun muottiseos on kermamaisen paksua, sitä valutetaan tai sivellään ohut kerros mallin pinnalle ja varmistetaan, että se täyttää kaikki yksityiskohdat. Tämän jälkeen muottikehys täytetään oikeaan korkeuteen. Muottia voi kopauttaa muutaman kerran, jotta mahdolliset ilmakuplat nousevat pintaan.

Muotin annetaan kovettua vähintään tunnin ajan. Kipsin kovettumisreaktion aiheuttama lämpö ei ole yhtä selkeästi havaittavissa kuin puhtaassa kipsimuotissa. Kipsiseos on myös huomattavasti heikompaa kuin tavallinen kipsi, joten muottia on käsiteltävä varoen.

Valamalla on helppo varmistaa, että muotin seinämistä tulee riittävän paksut eikä ilmakuplia jää muottiin. Varsinkin isokokoisen muotin valaminen voi olla haastavaa.

Kerrosmuotit

Muoteissa voi olla useita kerroksia, jotka myötäilevät esineen muotoa. Ensimmäisessä kerroksessa käytetään muottiseosta, joka antaa lasille hyvän pinnan. Seoksessa voi olla esimerkiksi hienojakoisempaa kipsiä tai ainesta, joka vähentää lasin tarttumista muottiin. Ulomman kuoren tehtävä on varmistaa muotin lujuus ja polton kesto. Seokseen voidaan lisätä esimerkiksi lasikuitua (muotin purkuvaiheessa käytettävä hengityssuojaimia!) tai muotin sisään voidaan sijoittaa ohutta metalliverkkoa. Metalliverkko ei estä muotin halkeamista – päinvastoin, se voi jopa aiheuttaa halkeamia. Mikäli niitä syntyy, verkko pitää kuitenkin muotin koossa.

 

Muotin teko muottimassaa  levittämällä

Muottin voi myös rakentaa mallin päälle, jolloin valukehystä ei tarvita. 

Ensimmäinen kerros on ohut, kuten valettaessakin. Kun muottiseos on jähmettynyt laastimaiseksi massaksi, se levitetään mallin päälle. Työskentelyn on oltava ripeää, sillä tässä vaiheessa massa voi kovettua hyvinkin nopeasti.

Kasaamalla tehtyyn muottiin jää helposti ilmakuplia, jotka voivat aiheuttaa halkeilua poltossa. Lisäksi seinämän paksuuden arviointi ja tasavahvaksi tekeminen on vaativaa.

 

Muotin irrotus

Valukehys poistetaan. Muotin yläreunoja ja kulmia voi kevyesti pyöristää, ja epätasainen yläpinta tasataan.

Pieni tilkka vettä muotin päälle voi helpottaa muotin ja mallineen irrottamisessa. Päästävä ja kuvioimaton muoto irtoaa yleensä helposti muotista.

Jos savimallineessa on paljon ulokkeita ja kuvioita, se kannattaa poistaa osissa. Savea kaivetaan pois keskeltä, minkä jälkeen reunat voi rullata sisäänpäin. Yksityiskohdista savipalat nostetaan varovaisesti pois sopivalla työkalulla, esimerkiksi puutikku on hyvä väline. Savitahroja ja pieniä paloja voi poistaa painelemalla pintaa savipalalla. Lopuksi muotin voi huuhdella kevyesti vedellä, mutta pinnan hankaamista on vältettävä.