Erotusaineet muotin valmistuksessa

Malline, alusta ja valukehyksen paljaat pinnat käsitellään ohuesti erotusaineella. Se estää kappaleiden tarttumisen toisiinsa ja parantaa usein myös pinnanlaatua. Erotusaineen lisäksi käytetään myös termejä irrotusaine ja muottirasva.

Sopiva erotusaine riippuu käyttökohteesta ja käytetyistä materiaaleista – eikä erotusainetta aina tarvita. Muottien ja mallineiden valmistuksessa käytettävät erotusaineet eroavat lasin sulatuksessa sekä sulatus- ja taivutusmuoteissa käytettävistä aineista.

Lue lisää Muottien suojaaminen erotusaineella poltossa

 

Huokoisen pinnan tiivistäminen

Huokoiset ja vettä imevät pinnat kannattaa ensin tiivistää. Kipsitöissä tähän on perinteisesti käytetty sellakkaa, jota sivellään tai ruiskutetaan pintaan 1–3 ohutta kerrosta. Myös spraymaalit ja -lakat voivat toimia, mutta niiden sopivuus käytettyihin materiaaleihin on hyvä varmistaa. Lisäksi on varottava, ettei maalikerroksesta tule liian paksu. Tiivistys yleensä myös lujittaa pintaa.

Kostea savi irtoaa muotista yleensä hyvin, mutta se voi jättää muottiin ohuen savikalvon, joka voi siirtyä edelleen lasiin. Tämän estämiseksi saven pinnan voi tiivistää. Suihkutettavat lakat tai maalit eivät sotke savea yhtä helposti kuin siveltävät aineet. Saven pintaa voi myös tiivistää hieromalla kevyesti kuivahtanutta pintaa esimerkiksi lusikalla.

Tiivistyksen jälkeen pinta käsitellään erotusaineella tai soopaamalla.
 

Valkoisessa kipsimuotissa sellakkalakka erottuu ruskeana

Kipsimuotti on käsitelty sellakalla Vinamold-mallineen valua varten. Sellakka ei ole välttämätön, mutta sen avulla mallineen pinnasta tulee sileämpi, ja kipsistä nousee vähemmän ilmakuplia kuumaan muottimassaan.

 

Erotusaine kipsi- tai kipsiseosmuotin valmistuksessa

Valmiita irrotus- ja erotusaineita saa muun muassa keramiikka- ja askartelutarvikeliikkeistä. Perinteisen kipsille käytetyn erotusaineen voi valmistaa myös itse vedestä, saippuasta ja ruokaöljystä. Monet käyttävät silikoni- tai rasvaspraytä, mutta niiden soveltuvuus käytetylle materiaalille on hyvä testata etukäteen.

Silikoni ja muovi eivät välttämättä tarvitse erotusainetta, mutta se voi parantaa pinnanlaatua ja helpottaa kappaleiden irrottamista.

Vahamallineen poistoon ei tarvita erotusainetta, sillä vaha sulatetaan sulatusmuotista pois. Koska vahan pinta hylkii vettä, kannattaa  käsitellä pintajännitystä pienentävällä aineella, kuten laimennetulla astianpesuaineella. Tämä vähentää ilmakuplien syntymisen riskiä.

 

Erotusaineet muiden materiaalien välissä

Silikonien, muottikumien ja vastaavien materiaalien käyttöohjeista on hyvä tarkistaa, missä tilanteissa ja millaista erotusainetta niille suositellaan.

Plastoliini on yleensä helppo poistaa muotista. Mikäli plastoliinimallista tehdään lateksi- tai silikonimuotti, sen pinta kannattaa eristää sellakalla tai akryylilakalla. Osa plastoliineista sisältää rikkiä, joka voi estää muottiaineen kovettumisen.