Sanastosta
Lasikompassin sanasto keskittyy lasin uunitekniikoihin, niiden työmenetelmiin ja yleiseen lasioppiin. Mukana on jonkin verran muuhun käsityömäiseen lasinvalmistukseen, mm. lasinmaalaukseen, liittyvää sanastoa. Uunitekniikoihin liittyviä termejä lukuunottamatta lasinpuhallus ja teollinen valmistus on jätetty pois. Niistä löytyy tietoa jo muualta.
Sanasto tuskin kattaa kaikkia käytettyjä nimityksiä. Tarkoitus on vähentää tarvetta luoda uusia termejä jo olemassa oleville ja samalla antaa lisätietoa.
Sanastoa täydennetään tarpeen mukaan. Korjaus- tai lisäysehdotuksia otetaan mielellään vastaan, ne voi lähettää Lasikompassi.fi-sivuston palautelomakkeella.
Sanaston on koonnut lasitaiteilija Päivi Kekäläinen, Lasikompassi.
Vuoden 2022 keväällä tehdyn version ovat kommentoineet lasinpuhalluksen opettaja Sara Hulkkonen, Nuutajärven lasikoulu, Ammattiopisto Tavastia; lasihistorioitsija, tutkija Kaisa Koivisto; muotoilun lehtori Auli Rautiainen, Hämeen ammattikorkeakoulu sekä lasialan opettaja Merja Virta, Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos.
Suuri kiitos heille!
* * *
Suomessa taideteollisen lasialan säännöllinen opetus on alkanut 1980–1990-luvuilla useissa oppilaitoksissa. Lisäksi lasitöitä on opetettu kauan kurssimuotoisesti mm. alan yrityksissä sekä kansalaisopistoissa.
Lasille ei koskaan ole ollut täysin yhtenäistä termistöä Suomessa(kaan), vaan nimitykset vaihtelevat alan ja sen tarpeiden mukaan. Lasittamisen ja rakentamisen piirissä on oma sanastonsa, samoin materaalitutkimuksella. Jopa lasitehtailla on käytetty toisistaan poikkeavia nimityksiä.
Uunitekniikoiden sanastoa on syntynyt eri aikoina ja eri tahoilla, paljolti englanninkielisen aineiston ja tiedon pohjalta. Usein nimityksiä on luotu tai käännetty opettajien tarpeisiin heidän taustansa mukaisesti.
Uunitekniikkakirjallisuutta on ollut valitettavasti kääntämässä myös tahoja, jotka eivät ole tunteneet lasin opetuksessa tai ammattilaisen piirissä vakiintuneita termejä.
Tämän sanaston pohjana on Taideteollisen korkeakoulun (nykyisen Aalto-yliopiston) muotoilu-, lasi- ja keramiikkaopetus. Nuutajärvelle oli läheiset suhteet, joten termejä tuli myös sieltä.