Muottien ja uunilevyn suojaaminen

Sula lasi tarttuu helposti muihin pintoihin kiinni. Siksi useimmat lasin kanssa kosketuksiin tulevat muotit ja uunikalusto, kuten uunilevyt, on käsiteltävä sopivalla suoja-aineella. Materiaaleja on useita erilaisia, samoin nimityksiä: levynsuoja-aine, erotusaine, muottisuoja jne. 

Kipsiseosmuotteja ei yleensä suojata erikseen.

 

Uunipesu ja siveltävät erotusaineet

Uunipesu (kiln wash) on keramiikka- ja lasitöissä käytettävä yleinen erotusaine.

Lasin erotusaineet ovat hienojakoisia, jolloin myös lasin pinnasta tulee sileämpi. Osa sisältää väriainetta, joka häviää poltossa. Näin on helppo erottaa, onko uunilevyä tai muottia jo käytetty.

Keramiikalle tarkoitetut valmiit uunipesut ovat usein lasille turhan karkeita, mutta toimivat hyvin varmistuksena muottien alla. Ne voivat sisältää alumiinioksidin ja kaoliinin lisäksi – tai niiden sijaan – myös muita aineksia.

Yksinkertaisen uunipesun voi sekoittaa itsekin: 

  • Hienojakoista alumiinihydroksidia tai alumiinioksidia (50 %) ja kaoliinia (50 %) sekoitetaan veteen löysäksi velliksi. Kaoliinin ansiosta seos on helpommin siveltävää ja pysyy uunilevyssä myös kuivuttuaan.

Ohuehkoa lietettä sivellään pintaan useana ohuena ristikkäisenä kerroksena. Uunipesu pysyy paremmin kiinni, kun se lisätään ohuina kerroksina. Kunkin kerroksen annetaan kuivua ennen seuraavan sivelyä. Uunipesun on oltava täysin kuiva ennen lasin lisäämistä, muuten se voi tarttua lasiin kiinni. Kuivuuden voi varmistaa kuumentamalla uunilevyä tai muottia hitaasti 100–200 asteeseen.

Uunipesun tasaisuus ja laatu ovat tärkeää silloin, kun lasi tulee suoraan sitä vasten.  Kuivaa uunipesupintaa voi kevyesti hioa hienolla hiomapaperilla, mutta on varottava, jotta ohut uunipesupinta ei kulu pois.

Metallipintojen käsittely uunipesulla voi olla hankalaa, mutta pinnan lämmittäminen tai karhentaminen voi auttaa.

Tasolasia yhteensulatettaessa uunipesu neuvotaan uusimaan aina uutta sulatusta varten. Tarve kuitenkin vaihtelee. Mikäli käytetään matalia lämpötiloja, eikä käytetä helposti tarttuvia laseja (valkoinen, läpinäkymättömät värit) uunilevyä vasten, uunipesu voi kestää useitakin polttoja.

Uunipesu uusitaan viimeistään pinnan rikkoutuessa. Pinta kaavitaan tai hiotaan puhtaaksi. Ainetta ei käytetä uudelleen.

 

Boorinitridi

Suihkutettavia boorinitridi-suoja-aineita käytetään metalli- ja keramiikkamuottien suojaamiseen. Ne ovat kestäviä ja oikein käytettynä antavat hyvän suojan ja sileän pinnan. Käsittely on pysyvä. Uunipesu ei tartu boorinitridillä käsiteltyyn pintaan.

 

Keraamiset levynsuojapaperit

Uunipesua korvaamaan on kehitetty ohuita keraamipapereita. Ne ovat nopeita ja helppoja käyttää ja antavat saa hyvälaatuisen lasipinnan. Ne kuitenkin sopivat lähinnä tasaiselle uunilevyn pinnalle, eivät muotteihin. Tuotteet kutistuvat poltossa hieman, joten palojen on hyvä olla hieman lasia isompia. Levynsuojapapereita voi käyttää enintään noin 870 celsiusasteessa.

Bullseye Thinfire, ”bullseyepaperi”, on ohutta ja kertakäyttöistä. Paperin karheammalle puolelle painettu BE:n logo tulee uunilevyä vasten, ja sileä valkoinen puoli lasia vasten. Polton jälkeen paperi on kevyen seittimäistä ja pölyävää. Paperia ei esipolteta. Ohuen paperin nurkkiin voi lisätä vaikkapa pienet lasipalat painoksi, jotta ne eivät käänny polton aikana lasin päälle.

Toinen tunnettu levynsuojapaperi on Papyros. Se ei ole yhtä ohutta kuin Thinfire, ja pysyy polton jälkeen paremmin koossa. Varovaisesti käsiteltynä ehjää paperia voi käyttää useamman kerran. Paperia ei esipolteta.

Levynsuojapapereiden orgaaninen sideaine palaa pois polton alkuvaiheissa ja aiheuttaa hajua. Se ei valmistajien mukaan kuitenkaan ole vaarallista.

Myös paksumpia keraamikuitupapereita ja -levyjä käytetään uunilevyn suojana. Niiden käsittely muottisuojalla pidentää käyttöikää. Lisäksi se estää kuituvalmistehiukkasten tarttumisen lasin pintaan. Yleensä paksummat kuituvalmisteet esipoltetaan noin 700 celsiusasteessa (kannattaa tarkistaa valmistajan ohjeista).

 

Kaikkia kuituvalmisteita käsiteltäessä:

  • Suojakäsineiden ja -lasien käyttö on suositeltavaa, sillä tuotteista voi irrota ihoa ärsyttävää keraamikuitua.
  • Kuituvalmisteiden sideaine palaa pois poltossa ja voi tuoksua voimakkaasti. Vaikka uunitekniikoihin tarkoitetuissa tuotteissa käytetään usein orgaanisia ja myrkyttömiä sideaineita, poltossa syntyvä haju on hyvä tuulettaa pois, vaikka sen ei pitäisi olla myrkyllistä.
  • Kun kuituvalmisteita käsitellään polton jälkeen, on syytä käyttää FFP2-luokan hengityssuojaimia ja puhdistaa jäämät hepa-suotimilla varustetulla imurilla.

 

Jauhemaiset erotusaineet ja murskat

Tasaisella uunilevyllä lasin alla voi käyttää myös kuivia jauheita. Liitujauhe on perinteinen erotusaine lasimaalausten värin kiinnipoltossa. Sillä saa hyvän ja sileän pinnan matalissa lämpötiloissa, mutta sulatuslämpötiloissa se voi tarttua lasiin kiinni. Lasin alla voi käyttää myös alumiinioksidi- tai kaoliinijauhetta. Kuivien aineiden kanssa on oltava huolellinen, jottei niitä lennähdä lasin yläpinnalle. Mikäli jauheet laittaa kehyksen sisään, ne on helppo tiivistää ja tasoittaa.

Varsinkin suurikokoisia muottiinsulatuksia poltettaessa uunilevyn pinnalle lisätään usein kerros karkeahkoa samottia tai hiekkaa. Jos muotti halkeaa ja lasi valuu ulos, samotti estää sen leviämistä. Paksu kerros samottia tai hiekkaa varaa lämpöä ja voi hidastaa nopeaa lämpötilanlaskua.

Kuivien jauheiden käsittelyssä on syytä käyttää FFP2-luokan hengityssuojaimia ja puhdistaa jäämät hepa-suotimilla varustetulla imurilla.